Hr en arbeidsrecht: dit verandert er vanaf 1 juli 2023

Gepubliceerd door IFS Finance op 9 augustus 2023

Hr en arbeidsrecht: dit verandert er vanaf 1 juli 2023

Elk jaar worden wetswijzigingen met betrekking tot HR en arbeidsrecht op 1 januari en 1 juli doorgevoerd. Hoeveel gaat het minimumloon omhoog, wat zijn de maatregelen tegen schijnzelfstandigheid, hoe wordt re-integratie makkelijker gemaakt en wat houdt de ‘Wet werken waar je wilt’ in? Cynthia van Arkel, algemeen directeur IFS Finance volgde het weblog van XpertHR over dit onderwerp en deelt haar bevindingen.  

Indexering van het minimumloon

“De prijzen blijven stijgen en de indexering van het minimumloon blijft ver achter. Daar moet verandering in komen”, vindt ook Cynthia van Arkel. “De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Karien van Gennip heeft daarom bepaald dat het minimumloon per 1 juli 2023 met 3,13% stijgt. Dat komt boven op de stijging van ruim 10% die op 1 januari al van kracht werd. In salaris betekent dit 1.995 euro per maand bij een voltijds dienstverband voor werknemers vanaf 21 jaar. Dit bedrag blijft gelijk als je 36, 38 of 40 uur per week werkt. De verwachting is dat per 1 januari 2024 het minimumloon uit zal gaan van een 36-urige werkweek waardoor het minimumloon gemiddeld met 4% zal gaan stijgen”, aldus Van Arkel. 

Aangescherpte regels zzp: zegen of vloek? 

“Iedereen is het erover eens dat schijnzelfstandigheid aangepakt moet worden. Bedrijven die koeriers en bezorgers voor een prikkie als zzp’er inhuren zijn al aan banden gelegd en vanaf 1 juli is de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) verder aangescherpt. Op zich een goede zaak, maar we moeten niet doorslaan.”

Van Arkel legt uit: “Het blijft een eigen keuze om in loondienst te gaan of jezelf als zzp’er te verhuren. De een wil zekerheid, de ander wil ondernemen. De Wet DBA is bedoeld om ongelijkheid tegen te gaan, maar door alle regeltjes wordt het werken met zelfstandigen en als zelfstandige steeds lastiger. Zo hebben we een klant in de kinderopvang die door piek- en daluren afhankelijk is van zzp’ers. Hoewel de gratis kinderopvang vanaf 2025 voorlopig twee jaar is uitgesteld, blijft de vraag naar kinderopvang groeien. Verplichte verzekeringen, het minimum uurtarief en de afbouw van de zelfstandigenaftrek zorgen ervoor dat steeds meer mensen kiezen voor loondienst. Dit is voor veel sectoren geen goed nieuws. Ik ben ervan overtuigd dat een ruime flexibele schil aan zzp’ers nodig is en wenselijk blijft. Gelukkig kiezen mensen nog steeds voor zelfstandig ondernemerschap, we blijven nu eenmaal een land van ondernemers en ondernemende mensen.” 

Re-integratie werkt beter bij andere werkgever  

“In de nasleep van de coronapandemie is het (langdurig) ziekteverzuim onder werknemers in 2022 hard gestegen. Tot 1 juli van dit jaar moest de werkgever dan 104 weken doorbetalen en kon er geen nieuwe werknemer aangenomen worden, omdat de zieke werknemer het recht had te reintegreren bij de huidige werkgever (spoor 1). Dat is veranderd. Na een jaar mag de werkgever al een andere werknemer aannemen als de zieke werknemer bij een ander bedrijf re-integreert (spoor 2). 
Kleine werkgevers krijgen al compensatie voor de betaalde transitievergoeding als zij een langdurig zieke werknemer na twee jaar ontslaan. “In de nieuwe wetgeving geldt dit ook als een klein bedrijf stopt, doordat de eigenaar met pensioen gaat of overlijdt.” Van Arkel is blij met de nieuwe wetgeving: “Niemand kiest ervoor om langdurig ziek te zijn, maar de nieuwe wet zorgt voor lucht in het re-integratiebeleid waardoor zowel werkgever als werknemer verder kunnen.”

Hoe werkbaar is de ‘Wet werken waar je wilt’

“Nog een gevolg van de pandemie is de vlucht van het zogenaamde hybride werken. Vanaf 1 juli is de ‘Wet werken waar je wilt’ effectief. Die gaat uit van het principe dat de arbeidsplaats de woonplaats van de werknemer moet zijn. Met andere woorden; als je emigreert en bijvoorbeeld een half jaar vanuit Spanje wilt werken, moet de werkgever dit toestaan, mits hij goede argumenten heeft om dit tegen te gaan”, legt Van Arkel uit. 

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar de algemeen directeur van IFS Finance voorziet ook problemen. “Soms is het gewoon efficiënter en goed voor het onderlinge contact als collega’s elkaar zo nu en dan op kantoor zien.” Een ander probleem doet zich voor als een werknemer die thuiswerkt uitvalt door rugpijn of RSI. “De werkgever kan in die situatie niet zien of de werkplek op orde is, tegelijkertijd is een goede werkplek wel de verantwoordelijkheid van de werkgever.”

Vragen over nieuwe wetgeving?

“In dit artikel heb ik een aantal wetswijzigingen met betrekking tot HR en arbeidsrecht aangestipt, maar het is niet mogelijk om 100% volledig te zijn. Daarvoor heb ik meer tijd en ruimte nodig.” Wil jij alles weten over de nieuwe wetgeving die per 1 juli is ingegaan? Stuur een mail naar info@ifsfinance.nl en ontdek precies hoe het zit.

Cynthia van Arkel
Algemeen directeur IFS Finance

DOOR DE VAL VAN HET KABINET ZULLEN EEN AANTAL VAN DE BOVENGENOEMDE MAATREGELEN OP DE LANGE(RE) BAAN WORDEN GESCHOVEN